torstai 9. elokuuta 2012

Raportti - Muonionjoki 9.8.2012

Päätin käydä aamulla vielä pienen mutkan Väylällä nautiskelemassa. Soudin Melakankaan kohdalla eli kotirannassa. Lohta ei näkynyt eikä vaappuihin nykinyt mutta soutukeli oli loistava. Aurinko paistoi, joka ei tietenkään ole lohestuksen kannalta hyvä asia, mutta mikäpä siinä oli soutaessa.

Parin kolmen soututunnin jälkeen soitin isälleni, että tulee trailerin kans tullin rantaan, niin nostetaan vene vesiltä.

Näytti vähän siltä että lohestuskausi on paketissa. Mahdollisuus lohestamiseen on toki elokuun viimeiseen päivään saakka, mutta riski saada "mustia mörköjä" on liian suuri. Nämä "mustat möröt" ovat jo pidempään viettäneet aikaansa joessa ja ovat siis muuttuneet väriltään tummiksi. Ne ovat niin sanottuja asumakaloja tai asentokaloja. Lohet ovat myös menettäneet paljon painoaan ja sitä kautta myös makuaan. Mielummin jättää nämä hienot kutukalat jokeen tekemään sitä tehtävää, miksi ne jokeen ovat nousseet. Valikoivalla pyytämisellä, jos tätä voidaan siksi kutsua turvataan tulevien kesien runsaat kalasaaliit.

Joku voisi ajatella, että voihan sen Lohen aina päästää takaisin (C&R). Tosiasia on kuitenkin että "mustat möröt" ovat käyttäneet voimansa eivätkä todennäköisesti selviäisi vaikka ne laskisi takaisin jokeen. Oma mielipiteeni on että lohestuskautta voisi lainsäädännöllä lyhentää pari viikkoa. Toki tämä toisi pienen loven Tornionjokilaakson yrittäjien lompakkoon, mutta tosiasia on myös se, että suurimmalla osalla kalastajista lomat on lusittu elokuun alkupäiviin mennessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti