torstai 2. elokuuta 2012

Lohta Väylässä todella paljon, muista kohtuu saalismäärissä.

RKTL:n sivuilta löytyvän nousulohien kaikuluotausten tulosten analysointi on viivästynyt runsaan kalamäärän vuoksi: "24.7.2012 mennessä Kattilakosken luotaimet on ohittanut 51 662 lohta. Runsaan kalamäärän vuoksi aineiston analysointi on viivästynyt. Tilanne pyritään korjaamaan mahdollisimman pian."
Kesän 2012 nousulohien kaikuluotaus Tornionjoella.
Lohta todellakin on paljon joessa. Loppukesästä alkaa nousta pienemmät Lohet eli Titit/Kossit. Joella voi nauttia näiden kalojen pintomisesta ja hyppimisestä. Kalastuksessa olisi myös hyvä suosia saaliina juurikin näitä pienempiä Lohia. Miksi?
  • Titit/Kossit ovat viettäneet vähemmän aikaa meressä, jonka vuoksi ne sisältävät vähemmän myrkkyjä, kuten dioksiinia.
  • Suuret Kojamot ja Marjaat tulisi päästää takaisin kutemaan mikäli kalan kunto sen sallii. Näiden suurten yksilöiden ansiosta kalastajat voivat nauttia myös tulevina vuosina hyvistä lohisaaliista.
  • Suuremmat yksilöt ovat todennäköisesti nousseet jokeen jo alkukesästä ja ovat laihtuneet joessa valmistautuessaan kutuun. Tällaisen kalan (musta mörkö) tunnistaa huomattavasti tummemmasta värisävystä sekä muuttuneesta profiilista. Laihtunut kala ei luonnollisesti ole yhtä hyvän makuinen kuin nousulohi. Nousukala on kirkkaan hopeinen.
  • Jos olet jo kalastanut pakastimen täyteen ja antanut saalista myös naapureille ja sukulaisille, voisit miettiä että miksi vielä kalastat Lohta? Rasvainen Lohi ei säily syömäkelpoisena montaa kuukautta pakastimessa. Muista myös että dioksiinipitoisuuksien vuoksi Lohta ei suositella syötävän joka päivä ja lapsille sekä raskaana oleville naisille kyseistä kalaa pitäisi antaa vain harvoin (kerran kuukaudessa?). Jos soutuhalut ovat kovat, pitäisikö vaihtaa vaikka harriperhoon?
  • Vaikka urheilukalastamalla (varsinkaan catch & release) ei Lohta tapeta sukupuuttoon, pitää myös Lohensoutajien muistaa kohtuu ja vastuu. Naapureille ja kavereille kerskumalla suuresta Lohisaalismäärästä et saavuta kunnioitusta, vaan kunnioituksen ansaitset osoittamalla kohtuuden ja vastuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti