sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Raportti - Vaaralampi 1.7.2012

Tehtiin Joken kans kalastusreissu Vaaralammelle 1.7.2012. Kalastuslupamme alkoi 3:00 aamulla. Vaaralammen infotaulu kertoi viimeisimmän istutustilanteen.
Vaaralampi istutustilanne 1.7.2012
Sää oli sateinen, tuulinen ja kolea, lämpötila oli alle 10°C. Siirryimme suoraan suosikkipaikallemme ja laitoimme pohjaonget pyyntiin. Jokke laittoi syötiksi PowerBait Rainbow glitteriä. Meikäläinen laittoi myös PowerBaittia, toiseen vapaan Rainbow (ilman glitteriä) ja toiseen Orange glitterillä. Lisämausteena laitoin myös katkarapua, 1kpl per syötti. Katkaravut oli ihan perus pakastealtaan Pirkkaa ja koko oli pieni. Kotona sulatin katkat mikrossa, jonka jälkeen vielä lämmitin niitä minuutin. Kypsä katkarapu pysyy paljon paremmin kiinni koukussa, koska se on koostumukseltaan kovempi kuin raaka. Ennen kuin syötin heittää veteen, on syytä tarkistaa että tahna+katka kelluu. Jos ei kellu, niin tahnaa lisää tai vähemmän katkaa.

Kunhan saimme syötit veteen, teimme nuotion, jonka lämmössä oli mukava odotella tapahtumia. Kello 4:14 oli Jokella Kirjolohi (1,54kg) kiinni, ei muuta kuin saalis rantaan.
Vaaralampi ja Jokella Kirjolohi kiinni.

Vaaralampi Kirjolohi 1,54kg ja Jokke
Kello 4:25 eli 11 minuuttia edellisestä Jokella taas vapa tärisi. Saaliksi 1kg Kirjolohi, kiintiö oli Joken osalta siis täysi.
Lupatarkastaja tuli myös aamun tunteina käymään. Tyhjensi roska/suoliämpärin. Kyseltiin että minkä kokoista Taimenta lampeen oli istutettu. Hän kertoi että pientä ja istutus oli epäonnistunut. Kuolleita Taimenia oli löytynyt rannoilta. Veden pH ja muita arvoja oli mitattu, eikä mitään epänormaalia ollut löytynyt. Lupatarkastaja kertoi että pari vuotta sitten oli myös yritetty Taimenta istuttaa ja kalat oli tuolloin toimitettu Ohtaojalta RKTL:n kalanviljelylaitokselta (Taivalkoski). Taimenet eivät silloinkaan olleet menestyneet vaan olivat kuolleet nälkään. Lupatarkastaja kertoi että he olivat saaneet takuuna uuden satsin kaloja tuolloin Ohtaojalta, mutta tilanne oli ollut sama, kalat kuolivat nälkään. Vaaralammen väki oli käynyt tutustumassa Ohtaojan kalanviljelylaitokseen ja olosuhteet olivat olleet mielenkiintoiset. Kalat oli viljelty isoissa halleissa, jotka sisälsivät viljelyaltaat. Hallin valaistus oli ollut mitätön, eikä Lupatarkastaja yhtään ihmetellyt että miksi Taimenet eivät olleet selvinneet luonnossa. Eihän se ole ihme, jos on elänyt koko elämänsä pimeässä ja ahtaassa altaassa ja ruoka on tuotu suuhun, ettei opi itse ruokaa löytämään valoisassa Oulun kesässä. Vielä jos siirretään lämpimästä altaasta kylmään veteen, voi järkytys olla suuri.

Meikäläisen vavoissa ei tapahtumia alkanut kuulua, joten vaihdoin saman PowerBait Rainbow glitter tahnan syötiksi mikä Jokellakin oli toiminut. Kello 7:31 alkoi vapa tärrätä ja saaliina 1,43kg kirre.
Vaaralampi ja J-P:llä Kirjolohi kiinni.

Vaaralampi Kirjolohi 1,43kg ja J-P
Loppuun asti piti melkein lupa-aikaa sinnitellä, sillä 9:42 saatiin viimeinen luvan sallima kala. Painoa kirreltä löytyi 1,08kg.
Reissu oli onnistunut ja saatiin koko "venekunnalle" kiintiö täyteen. Kalaa hyppi ja pintoi todella paljon, mutta vain harvat söivät pohjaonkeen. Myös aktiivisin menetelmin kokeiltiin, mutta ei kelvannut. Näytti siltä että Kirjolohet nappasivat mielellään pinnasta ruokaa. Jos tahnapallon jämän heitti lampeen kellumaan, kävi sen kohta kirre nappaamassa parempiin suihin. Taitaa siis olla aika pintaperholle?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti