sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Raportti - Ohtaoja 2.6.2012

Tehtiin Sampon ja Joken kans kalastusreissu Ohtaojalle. Kalapaikka.net Ohtaoja osio kertoi että tulva on laskenut. Samalla sivustolla ilmoitettiin että istutukset on aloitettu 25.5.2012 ja 28.5.2012 oli päivitettu että "Ohtaojaan istutettiin viikolla 21 runsaasti pyyntikokoista nieriää". Istutuksesta viikko aikaa, joten kala olisi selvinnyt jo pahimmasta järkytyksestä.
Ohtaoja virtaama kesäkuun alku 2012.
Paikanpäällä totesimme että virtamittarit oli oikeassa. Jos vertaa tilannetta 19. toukokuuta tilanteeseen oli ero huomattava.
Ohtaoja alempi ylityspaikka 19.5.2012 vs 2.6.2012

Ohtaoja ylempi ylityspaikka 19.5.2012 vs 2.6.2012

Toiveet saaliin saamisesta olivat korkealla, koska virtaama oli täydellinen, aluskasvillisuus ei häirinnyt pyyntiä ja istutukset olivat olleet "runsaat". Ajoimme auton parkkiin alemmalle laavulle ja joimme nopeasti aamukahvit, oli jo "kiire" pyytämään. Lupa-aikamme alkoi kello 8.00. Päätimme Joken kans suunnata kohti Iijokea Ohtaojan rantoja pitkin kalastaen. Jokelle Ohtaojan reissu oli ensimmäinen. Sampo suuntasi omia polkujaan kohti Iijokea. Sampolla tais olla mielessä pari mielipaikkaa, josta kala oli aikaisemmin tärpännyt. Joken kans uitimme sinnikkäästi erilaisia vaappuja ja uistimia. Huomasin aika nopeasti että uinnin kannalta paras oli Rapala Jointed, koska se ui erittäin pinnassa ja Ohtaojan vedenkorkeus oli keskimäärin luokkaa 20-30cm, lukuunottamatta tulvan kaivamia syvänteitä ja kuoppia. Saavuttuamme parin tunnin kuluttua Iijoelle ei Ohtaoja ollut tarjonnut tapahtumia. Tapasimme myös Sampon, Ohtaojan ja Iijoen yhtymäkohdassa.
Ohtaoja yhtyy Iijokoeen.
Sampo kertoi ottaneensa yhden Harrin ja vapauttaneensa muutaman alamittaisen eli alle 30cm pitkän. Päätimme Joken kans myös heitellä erinäköisiä vieheitä Iijokeen, koska meillä ei ollut perhovehkeitä kuten Sampolla. Noin puolen tunnin kuluttua Jokella tärppäs vanhaan itse tehtyyn lusikkaan. Harjushan se siellä.
Jokke ja Harjus.
Perhoon Harjus näytti ottavan paljon paremmin, joka on siis täysin luonnollista. Sampolla olikin paljon tapahtumia.


Nälkä alkoi kurnia ja lähdimme käveleen polkua pitkin laavulle ja keräsimme matkan varrelta maapuita, jotta saisimme tehtyä tulet. Ohtaojalle ei edelleenkään oltu tuomitettu polttopuita!
Makkaranpaistoa Ohtaojalla. Ota omat puut mukaan tai kerää maapuita luonnosta.
Lounaan jälkeen suuntasimme ylöspäin kohti toista laavua ja vedenylityspaikkaa. Sampo meni toista puolta jokea, koska hän pääsi ylittämään joen helposti kahluuvehkeillä. Tapahtumia ei ollut ollenkaan. Vedessä näkyi ainoastaan muutamia Harjuksia. Omalta osalta kuusi tuntia kalastusta eikä yhtään tapahtumaa. Silloin alkaa yleensä miettiä että missä vika. Tämä oli kesän neljäs kalastusreissa, eikä vielä yhtään tapahtumaa. Eihän se mieltä ylennä. Sampo ja Jokke suuntasivat jo takaisin kohti tukikohtaamme, mullaki teki mieli, koska jaloissa painoi. Ajattelin kuitenkin käydä siellä ylemmällä laavulla asti. Se kannatti.
Nieriä 540g.
Heti ylemmän joenylityspaikan kohdalta sain elämäni ensimmäisen Nieriän. Kala iski kiinni Rapala Jointed 5cm vaappuun, väri HT.
Rapala Jointed värikartta.

Soitin pojille että näin kävi ja he lähtivät myös tulemaan ylityspaikalle. Paikalle saapui myös päivän ensimmäiset "vieraat" kalastusmiehet, jotka kertoivat saaneensa Laavun kohalta pari Nieriää, rapea kilonen ja rapea 2 kilonen. Meikäläisen 0,5kg rääpäle kalpeni pahasti noiden kalojen rinnalla, mutta se oli kuitenkin elämäni ensimmäinen Nieriä ja kesän ensimmäinen saalis. Tärkeä kala siis. Tarkemmin kalaa katsottuani se taitaa olla Puronieriä (naaras). Nieriän ja Puronieriän erottaa siitä että Puronieriä on väriltään oliivinvihreä tai ruskehtava ja Nieriä huomattavasti tummempi. Nieriällä on vaaleita pilkkuja ja Puronieriällä kellertäviä tai punertavia. Harmaanieriä tuo ei ainakaan vaikuttaisi oleva, koska Harmaanieriän vatsa on aina vaalea.
Elämäni ensimmäinen Puronieriä.
Juttelin näiden paikallisten poikien kanssa ja kyselin istutuksista. He sanoivat että Ohtaojaan oli istutettu 30 kpl nieriää. Sanoin heille että Ohtaoja sivustolla kerrottiin että Nieriää oli istutettu runsaasti. Pojat totesivat että tuo 30 kpl on se runsaasti. Olin vähän että mitä *ittua. He perustelivat että tuo 30 kpl levittäytyy nopeasti Ohtaojaan ja enempää ei kannata/voi istuttaa kerralla.

Lisäksi Ohtaoja sivustolla mainittiin että on istutettu nimenomaa pyyntikokoista nieriää. Mietin oman saaliini osalta, että onkohan tämä edes pyyntikokoinen. Onhan se, Nieriällä ei ole alamittaa kuin ainoastaan Vuoksen vesistöalueella ja Inarinjärvessä, jolloin alamitta on 40cm.

Joken ja Sampon kans kalastimme vielä 3-4 tuntia. Sampo sai perhoon nieriän. Todella pienen. Kala oli niin pieni, ettei Sampo ensin edes huomannut että siellä kala on kiinni.

Lähdimme takaisin kohti Oulua puoli seittemän maissa, joten Kalasteltua tuli noin 10 tuntia. Tuo istutusasia jäi sen verran kaivelemaan että taidan soittaa tuonne Ohtaojan kalastusluvassa mainittuun Tiedustelut numeroon ja kysyä että kuinka paljon on "runsaasti". Lisäksi tiedustelen että kuinka useasti Ohtaojalle suoritetaan istutuksia ja mikä on pyyntikokoinen Nieriä. Lisäksi tiedustelen että miksi sinne ei tuoda polttopuita.

Kahden Ohtaojan reissun jälkeen olen viisastunut sen verran, että tiedän tekeväni jatkossa kohteeseen ehkä yhden kalastusreissun per vuosi. Se reissu täytyy ajoittaa tarkasti siihen että tulva on loppunut ja kalaa on juuri istutettu runsaasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti