torstai 28. kesäkuuta 2012

Raportti - Jockfall 26.6.2012

Tehtiin Sampon ja Joken kans kalastusretki Ruotsin Jockfalliin (Jockfall). Sampo oli käynyt kohteessa muutaman kerran aiemmin ja hän houkutteli meidätkin mukaan. Tiedossa oli että vesi on Kalixjoessa korkealla, joten Lohi ei pääse etenemään Jockfallista ylöspäin.
Oulu-Jockfall 281km
Ajoitimme Jockfalliin saapumisen siten, että paikka (Jockfalls Turist & Conference facility) josta kalastusluvat saa ostettua on auki, eli suomenaikaa 10:00 (ruotsalaiset on meitä aina tunnin jäljessä). Jockfalls Turist & Conference facility on heti Kalixjoen ylittävän sillan vieressä.
Jockfall.
Jockfalls Turist & Conference facility.
Vuorokauden mittainen kalastuslupa maksoi 12 euroa. Maksuvälineenä käy kortit ja ruotsin kruunut. Luvalla saa kalastaa yhden Lohen ja toista lupaa ei samalle vuorokaudelle voi ostaa. Kohteessa on sääntö, joka määrää heittokalastajat parillisina päivinä Jockfallin puolelle jokea (pohjoinen) ja perhokalastajat "den andra sidan" eli eteläpuolelle. Parittomina päivinä taas toisinpäin. Kalastuspäivä (26.) oli parillinen, joten Joken kans pääsimme Jockfallin puolelle ja Sampo meni perhostamaan "den andra sidan".
Jockfall kalastussääntö.Jockfall puoli vasemmalla ja "den andra sidan" oikealla.
Jockfallin sillan alta.
Kalixjoki sillalta alavirtaan katsottuna.
Jockfall. Kalixjoki sillalta ylävirtaan katsottuna.
Jockfallin puoleinen pooli sillallepäin katsottuna.
Lupien oston jälkeen virittelimme vehkeet (jotka saavat luvan olla todella järeät). Vapa, kela, siimat sekä vieheet saa olla luokkaa Lohi + kova virta. Heittovieheiden paino saa olla 30-50g, jotta vieheen saa paksuilla siimoilla lentämään riittävän pitkälle ja että viehe uppoaa riittävän syvälle veteen erittäin kovassa virrassa.

Aamu alkoikin varsin mukavasti, Lohia näkyi pintovan runsaasti. Kauaa ei nokka tuhissut kun paikallisella vanhalla herralla oli ISO Lohi kiinni. Kala pakeni valitettavati keskelle Kalixjokea, kovaan virtaan isojen kivien sekaan ja pääsi irti.
Pian tämän jälkeen Sampo soittaa joen toiselta rannalta että "Kala kiinni, tuokaa haavi äkkiä". Ei siinä auttanut kun pistää juoksuksi ja lähteä viemään haavia. Jostakin syystä (kalakuume?) olimme jättäneet kaksi haavia Jockfallin puoleiselle rannalle, vaikka siellä oli pari muutakin kalastajaa minun ja Joken lisäksi. Toiselle rannalle ei yhtään haavia ja kaiken lisäksi Sampo perhosti siellä ypöyksin. Juoksin koko matkat sillan kautta etelärannalle ja vastaani käveli tyytyväinen mies! Sampo oli "tailannut" Lohen eli nostanut sen väsytyksen jälkeen pyrstöstä rannalle. Kaiken lisäksi nostopaikka oli erittäin vaativa. Respectit Sampolle! Kala nappasi Den vanliga putkiperhoon.
Sampo ja Lohi 5,75kg.
Sampolla loppui kiire siihen, sillä kalastamaan ei ollut asiaa enää saman vuorokauden aikana. Joken kans jatkoimme sinnikkäästi lusikan heittoa. Lohi ei tuntunut ottavan mihinkään kiinni. Kala ilmeisesti stressaantuu, koska ei pääse jatkamaan matkaa Jockfallista ylöspäin näin tulvan aikana, tiedä häntä.

Illalla eräällä ruotsalaisella kalastajalla tarttui Lohi kiinni. Kalastajan epäonneksi Lohi suuntasi alavirtaan ja koskeen. Jockfallissa on Lohi "pakko" saada pidettyä lähellä rantaa, jossa virta ei ole niin kova. Jos Lohi pääsee keskelle jokea, on se melkein varmasti menetetty, koska virta on kova ja isoja kiviä riittää. Toisaalta, jos Lohi pääsee alavirtaan, eikä kalastaja kerkeä seurata perässä, on tilanne sama.

Näimme päivän aikana useita satoja Lohen pintomisia ja hyppyjä, joten kokemuksena reissu oli aivan huikea. Kaiken kruunasi Sampon saama Kojamo! Suosittelen Jockfallia, parempaa Lohen rannaltapyyntipaikkaa tuskin ihan läheltä löytyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti