keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Perämeren Karisiikaa K-Supermarketista

Maanantain 4.6.2012 painetussa Lapin Kansassa oli K-Supermarket Eteläkeskuksen mainos "Tuore Karisiika Perämeri" n.300g/kpl 7,97euroa/kg.
Kuvasta ylipyyhitty jutun kannalta epäolennaiset mainokset.
RKTL:n sivujen mukaan "Sekä Selkämerellä että Perämerellä valtaosa saaliista on vaellussiikaa". WWF:n MEREN HERKKUJA Kuluttajan kalaopas mainitsee Vaellussiian erittäin uhanalaiseksi lajiksi ja Itämeren Karisiian vaarantuneeksi. Myös Riistan- ja Kalantutkimuslaitos kertoo samaa faktaa.

Soitin K-Markettiin ja kysyin onko kyseinen Karisiika luonnonvaraista vai istutettua. Siika varmistui luonnonvaraiseksi, Oulun edustalta pyydetyksi. Asia varmistettiin kalan toimittajalta eli Hätälältä. Hätälältä oli myös kerrottu että Vaellussiika saapuu Oulun edustalle vasta heinäkuun puolella. Eri muotojen erottelussa käytetään perustana etummaisten kiduskaarien siivilähampaiden lukumäärää.

Huoli erittäin uhanalaisen Vaellussiian joutumisesta kalatiskille oli siis aiheeton. Luotan Hätälän asiantuntemukseen. Huolena on että Karisiian tilanne on huonontunut varsinkin Merenkurkun eteläpuolella ja se on luokiteltu vaarantuneeksi. Ilmeisesti Oulun edustalla tilanne on toinen ja kanta on elinvoimainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti