lauantai 20. kesäkuuta 2015

Raportti - Muonionjoki 18.-20.6.2015

18.6.2015 Ajelin Lappiin ja kohteessa lähdin saman tien kaverinin Mikan kanssa käymään joella. Soutelimme Muonionjoella Kolarin Saariputaan kohdalla Mikan kotikonnuilla. Muutama pintominen näkyi parin tunnin aikana ja yksi Harjus tarttui vaappuun. Lopetellessamme soutua näimme ylempää joelta valuvan veneen, jossa toinen henkilö seisoi veneessä. Mika sanoi heti, että nyt taitaa olla iso kala kiinni koska eivät ole vielä veneeseen saaneet. Viisi minuuttia myöhemmin äijät nostivat veneeseen 17,3 kg lohen.

19.6.2015 Vein isäni kanssa uuden lasikuituveneen joelle. Kokeilin hieman soutua ja vene vaikutti keveältä soudettavaksi.

Myöhemmin illalla lähdin vaimoni Reettan kanssa joelle tekemään varsinaiset neitsyt lohensoutureissun uuden veneen kanssa. Keli oli melko hyvä, puolipilvinen. Tuullut ei juuri ollenkaan ja veden lämpö oli 13 astetta. Roskaa joessa ei ollut lainkaan ja veden korkeus oli parhaimmillaan eli vettä oli väylässä sopivasti, ei liikaa eikä liian vähän. Juhannustulva oli vielä tältä vuodelta tulematta. Vaimo souteli minun laittaessa vaappuja veteen. Vaihdoimme vuoroja kun kaikki neljä vapaa oli valmiina.

Soutukeli melkein parhaimmillaan.

Noin 10-15 minuutin soudun jälkeen oikea keskivapa suijahti. Soudimme Kolarin tullinsillan alapuoleisella suvannolla. Olin juuri lähtenyt ruotsin rannasta kohti joen keskellä menevää väylää. Tarkka kohta on nimeltään Tervaoja (ruotsinpuolelta laskeva oja) tai Syvänkostea jos katotaan suomenpuolelta.Kalan väsyttäminen oli melko helppo homma ja suurena apuna oli että meitä oli kaksi veneessä. Kiirettä mihinkään ei ollut. Loppujen lopuksi noin 5 minuuti kuluttua lohi oli veneessä. Erittäin hyvänä sääntömuutoksena on ollut se, että nostokoukun käyttö on jälleen sallittu yhden kesän kiellon jälkeen.

Kuvan yläosassa näkyy Kolarin tullinsilta etelästä päin katsottuna.
Lohi koukattuna ja tainnutettuna veneessä.
Sopivan kokoinen syömäkala. Ei kuitenkaan lapsille tai lapsista haaveileville.
Oli mukava saada yhteistä aikaiseksi vaimon kanssa.
Vouti-vaappu ärsytti lohta tällä kertaa riittävästi.
Kiitos Muonionjoki!
Kävimme vielä yöttömän yön soudulla samalla suvannolla. Tapahtumia ei ollut pariin tuntiin ja puolenyön aikaan tuli yllättävänkin kylmä, joten palasimme kotiin nukkumaan.

20.6.2015 Kävimme Reettan kanssa soutelemassa. Toisessa veneessä samoilla apajilla oli serkkupoikani ja hänen isä. Joelle pääsimme joskus kello 21 jälkeen ja keli näytti parhaalta mahdolliselta. Edelliseen päivään verrattuna pilviä oli niin paljon, ettei aurinkoa näkynyt pilviharson läpi. Nyt olisi tarvittu vain sopiva kala vaappujen kohdalle. Soudimme kummassakin veneessä kolmella vavalla ja toinen ruotsinpuoleista ja toinen suomenpuoleista rantaa. Palasimme kotiin kuitenkin ilman tapahtumia. Sääskiä oli sen verran, että myrkyt piti ottaa käyttöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti