lauantai 19. toukokuuta 2012

Raportti - Ohtaoja 19.5.2012

Kävimme Sampon kans kalastusreissun Taivalkosken Ohtaojalla. Sampolla tuli samalla avattua kalastuskausi.

Ajo-ohje Oulusta Ohtaojalle:

1. Aja Oulusta Kuusamontietä (tie 20) kohti Taivalkoskea 135km
2. Käänny vasemmalle, kohti Posiota (risteyksessä kyltti: Posio 84)
3. Aja 14,6 km ja käänny oikealle (risteyksessä kyltti: Riistan- ja kalantutkimus)

4. Aja hieman eteenpäin ja saavut opastetaululle. Käänny seuraavasta risteyksestä oikealle.

5. Metsätietä ajettaessa ensimmäinen risteys vasemmalle johtaa 1. laavun parkkipaikalle.
Kuva Ohtaojan aluekartasta:

Sitten asiaan. Saavuimme kaheksan maissa Ohtaojan ensimmäiselle laavulle, matka Oulusta kesti parisen tuntia (Haukiputaan kautta). Sampo totesi vanhana Ohtaojan kävijänä, että vesi on korkealla. Laavulla oli pari kalamiestä, jotka olivat yöpyneet teltassa. He totesivat myös että vesi on liian korkealla ja kalastuspaikat ovat vähissä kovan virran vuoksi. Saalista ei ollut tullut.
Ensimmäisen laavun joenylityspaikka.

Kävimme ensin kävelemässä rantaa pitkin melkein riistan- ja kalantutkimuslaitokselle. Virta oli erittäin vuolas, mutta uitimme vaappuja siitä huolimatta. Bete Lotto ja muut vastaavat nousivat pintaan ja vaaputkin tulivat virran mukana erittäin nopeasti rantaan.

Palasimme laavulle ja kävimme kävelemässä toisella joenylityspaikalla. Matkan varrella toiselle joenylityspaikalle "tapasimme" pariskunnan, joka kyseli joen toiselta puolen että onko tullut saalista. He kertoivat saaneensa about 1,5kg harmaanieriän. Uitimme vaappuja, mutta kunnon paikkaa ei löytynyt ennen kuin tuolla toisella joenylityspaikalla. Siinä oli pieni "suvanto" virran kyljessä, jossa pystyi järkevästi vieheitä uittamaan.
Toisen joenylityspaikan "suvanto".
Toinen joenylitypaikka oli veden vallassa.
Kalaa ei tuntunut "suvannossa" olevan, joten päätimme palata ensimmäiselle laavulle ja siirtyä autolla toiselle laavulle syömään. Tie kakkoslaavulle oli kuitenkin liian märkä ja Passatti meinas jäädä mutaan kiinni. Palasimme ensimmäiselle laavulle. Laavulla minulle selvisi että miksi aamulla tapaamamme kalastajat eivät olleet tehneet nuotiota, vaikka näyttivät olevan kylmissään teltassa nukutun yön jälkeen. Polttopuut olivat vasta kaadettuja, tai ainakin vaikuttivat tuoreilta, eikä puuliiterissä ollut edes kirvestä. Saimme tehtyä kuitenkin tulet makkaranpaistoon keräämällä maasta männynoksia. Olin kyllä pettynyt, että 15 euron lupamaksuun ei kuulunut kuivat polttopuut...
Tuoretta puuta liiterissä. Liiterin vieressä märkää ja lahonnutta rankaa.
Ruokatauon jälkeen päätimme vielä katsastaa toisen joenylityspaikan ja Iijoen välisen pätkän. Virta oli tuolla vielä voimakkaampi kuin mitä Ohtaojan ylemmällä osalla. Pysähdyimme toisella laavulla sekä Ohtaojan ja Iijoen risteyksessä heittelemään vähäksi aikaa.

Video - toisen laavun kohdalta:

Video - Ohtaoja yhtyy Iijokeen:

Lopuksi päätimme vielä katsastaa paikan, josta "tapaamamme" pariskunta oli harmaanieriän saanut. Kävelimme takaisin ensimmäiselle joenylityspaikalle ja ylitimme joen. Jonkin matkaa alaspäin ja saavuimme paikkaan josta kala oli saatu. Uitimme siinä vielä suurin piirtein koko kaluston ja päätimme lähteä takaisin Ouluun. Passatti saatiin parkkiin about 19.00, eli tuommonen 9 tuntia tuli vietettyä Ohtaojalla.

Kannattaa odottaa vielä viikko (tai pari) ennen kuin lähtee Ohtaojalle kalaan, jotta vesi ehtii laskea normaali korkeuteen. Lisäksi kannattaa ottaa omia polttopuita mukaan.

Kehitysehdotukset:
  • kuivia polttopuita
  • infotaulussa vois olla tiedot istutuspäivämääristä, istutetuista kalalajeista sekä määrä (kg)
  • ei vieraslajeja jokeen (Harmaanieriä - Salvelinus namaycush)

Vielä pari tulvakuvaa Ohtaojalta:
Ensimmäisen joenylityspaikan kohdalta.
Jonkin matkaa eka laavulta alaspäin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti