maanantai 21. toukokuuta 2012

Merenkurkun Siikaa K-Supermarketista!

Lapin Kansan painetussa lehdessä oli 21.5.2012 K-Supermarket Eteläkeskuksen mainos, jossa kerrottiin kalatiskiltä löytyvän Merenkurkun Siikaa hintaan 7,95 euroa / kg.
Kuvasta ylipyyhitty jutun kannalta epäolennaiset mainokset.
Soitin kauppaan ja kysyin että onko kyseinen Siika kasvatusaltaasta vai luonnonvarainen. Vastaus oli: "Ei tietoa, mutta kala alkaa olla lopussa, joten kannattaa tulla vasta huomenna kun uusi erä saapuu". Mainoksen viittaus "säävaraus" voisi tarkoittaa sitä että kovalla merenkäynnillä Siikaa ei saada toimitettua? Soitan huomenna uudelleen kyseiseen kauppaan selvittääkseni kalan alkuperän.

K-ryhmän kala- ja äyriäislinjaus kertoo, että "Ruokakesko Oy:llä, Kespro Oy:llä ja K-ruokakaupoilla ei ole valikoimissaan WWF:n kalaoppaassa punaisella liikennevalolla merkittyjä lajeja". Nyt linjaus näyttää kuitenkin vaihtuneen/höltyneen? WWF:n "MEREN HERKKUJA Kuluttajan kalaopas" mainitsee vaellussiian erittäin uhanalaiseksi lajiksi ja Itämeren Karisiian vaarantuneeksi. Myös Riistan- ja Kalantutkimuslaitos kertoo samaa faktaa.

Kalasaaliista ei erotella istutussiikaa Vaellussiiasta tai muistakaan siikakannoista (mikäli kalastetaan muualta kuin istutusaltaasta). Osa siikakannoista on elinvoimaisia, kuten useimmat sisävesien siiat ja kalaa ostaessa kannattaakin tarkistaa sen alkuperä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti