torstai 6. kesäkuuta 2013

Sääntömuutoksia Tornion- ja Muonionjoelle 2013

Esimerkiksi Pohjolan Sanomat uutisoi sääntömuutoksista 28.3.2013. Tärkeimmät muutokset vapaa-ajan kalastajan kannalta ovat seuraavat:

Tornionjoen kalastusalueen kalastussäännön (rajajokisopimus Suomen ja Ruotsin välillä) 16 §:n mukainen pöytäkirja määräyksistä, jotka poikkeavat kalastussäännöstä

2. Poiketen kalastussäännön 11 §:stä Tornionjoen kalastusalueen meri- ja jokialueella saaliiksi saadut taimenet on välittömästi laskettava takaisin veteen elävänä tai kuolleena.
3. Poiketen kalastussäännön 7 §:n 5 momentista varrellisen nostokoukun käyttäminen on kielletty vieheeseen tai muuhun pyydykseen tarttuneen kalan nostamiseen.

Säännöt astuvat voimaan 1.6.2013 alkaen.

UUSIEN SÄÄNTÖJEN VAIKUTUKSET

Käytännössä uudet säännöt tarkoittavat sitä, että lohestajalla on oltava veneessä nostokoukun sijasta iso haavi. Toki kokenut kalastaja voi nostaa kalan käsinkin veneeseen, kunhan kala on riittävän hyvin väsytetty.

Kalastajat ovat kokeneet erityisesti nostokoukkukiellon huonoksi uudistukseksi. Toki kaikki ymmärtävät Taimenen uhanalaisuuden, mutta onko nostokoukkukielto se oikea keino suojella Taimenta? Yleensä Taimenet ovat sen verran pieniä, että ne saisi helposti nostettua haavilla tai jopa käsin. Mutta kuinkakohan monta lohestajaa tippuu tänä kesänä jokeen haavistaessaan kuningaslohta? Jokainen voi kuvitella veneessä seisovan lohestajan, vuolaan virran, ison haavin ja ison lohen yhdistelmän. Jos oletetaan vielä että lohestaja on kokematon ja jalat tärisevät adrenaliinin virratessa kehon läpi ja siihen lisätään nuo edellä mainitsemani seikat, on aivan varmaa että muutama lohestaja aikaisempaa enemmän tippuu jokeen. Toivotaan että uintitaito on hyvä, vesi lämmintä ja pelastusliivit käytössä.

Olisiko se sitten onnistunut, että vain isot kalat olisi saanut ottaa ylös nostokoukulla? Mikä on iso kala itse kullekkin? Kokeneelta lohestajalta olisi helposti onnistunut määritellä iso kala eli yli 10 kiloinen. Yli kymmenen kiloiset kalat eivät ole Taimenia vaan Lohia. Kokematon kalastaja olisi ottanut varman päälle ja nostanut 10 kiloisen haavilla? Tiedä häntä, mutta se on varmaa että sääntö on nyt selkeä eikä tulkinnan varaa jää kenellekkään. Se on myös varmaa, että nostokoukku veneessä on rikos.

Sääntömuutosten lisäksi jokikalastajat voisivat nostaa vastuuta myös siten, että vapauttaisivat Marjaslohet eli naaraslohet. Tämä edesauttaisi Lohikannan suojelua paremman poikastuotannon mahdollistamalla. Nythän valikoivaa kalastusta on edellistäkin helpompi harrastaa, koska nostokoukkukielto on voimassa. Esimakua tästä naaraskalat vapauttavasta menettelystä antaa Muonion lohiviikot, sillä tänä vuonna kisakalaksi ei hyväksytä naaraslohia. Aloitteen vain uroslohet hyväksyvälle kisasäännölle teki kisojen suojelija, Vuoden kalamies, Jasper Pääkkönen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti